Perfectionisme is killing

PERFECTIONISME IS KILLING

Regelmatig krijg ik terug ‘ik ga eerst dit en dat doen, en daarna ga ik pas’.. ‘mijn website is nog niet perfect dus deze staat nog niet live’. Altijd eerst een ‘maar’. Vaak gaan mensen ook nog prat op dat ze perfectionistisch zijn, jij kent ze vast ook wel met een vette glimlach zeggen ze ‘ik ben nu eenmaal perfectionistisch, hahaha’. Wat ik dan echt denk? En soms vraag ik het ook gewoon, hoor. Kom je daardoor ook in de actiestand? Sowieso is het proces van hoe je ergens geraakt ook rete-interessant om bijvoorbeeld in jouw emails of in de Stories te delen met je volgers.  

Tijd en slimmer werken
Zo deelde ik in mijn mail aan jou over mijn productiveitsplan. Hoe fantastisch gelukkig ik werd door dit te maken voor mijn nieuwe werkleven.
Je weet dat ik mijn loondienst vaarwel gezegd heb, he?! Ik wilde voor mezelf een productiviteitsplan om niet te verzanden in lanterfantdagen. Ik heb gekozen om mijn bedrijf te laten groeien, dus daar wil ik natuurlijk alles aan DOEN. En dan sla ik meteen de spijker op zijn kop. DOEN! Dit is overigens dag 2 van mijn productiviteitsplan en voorzover ik nu al kan judgen, het werkt! Maar goed, daar wilde ik het niet met je over hebben. Waarom ik dit aanhaal is omdat ik werkelijk iedere dag bij klanten of op Instagram lees, ‘ik kom tijd te kort’.

Is dat wel zo? Komen we echt tijd te kort? En kunnen wij daar zelf dan geen verandering in aanbrengen? En hoe ga je daar dan verandering in aanbrengen? Want ja, je kunt er over meuten, je kunt je er ook naar gedragen. Wanneer het gebrek aan tijd zo’n groot issue voor je is,
waarom buig je jouw gedachten dan niet om? En zorg je er voor dat je meer tijd hebt.

Hoe ikzelf bijvoorbeeld meer tijd krijg? Dat is dus echt door simpeler, slimmer te werken en te focussen op wat ik wil dat iets doet, dat
dat het ook echt voor me doet.

KRITISCH
Wat houd je tegen om bijvoorbeeld dingen als content, een podcast, een website te maken en te publiceren? Wat houd je weg bij het nemen
van ACTIE? 
Natuurlijk zijn we veel te kritisch op onszelf. En vaak zijn we ook onzeker. De so called limited beliefs. Maar waarom zijn wij zo onmogelijk kritisch op onszelf? Kijk jij dan ook zo naar anderen? Zie jij een spelfoutje, een ‘ongerechtigheidje’ bij iemand anders en veroordeel jij diegene daar dan op? Nee toch?! Wees dan alsjeblieft ook niet zo f…ing kritisch op jezelf.

UITSTELGEDRAG
Ikzelf ben ooit gaan kijken waar het bij mij lekte. Waarom 
ik dingen uitstelde of iets helemaal niet meer deed (want daar draait het 9 van de 10 keer op uit, he?!). Van uitstel komt afstel. Het was heel duidelijk bij mijn perfectionisme. Het stopt en stagneert de hele boel. En dus ook de groei.

Ken je mij een beetje dan weet je dat dat ik op een dag wel 8 ideeën heb die ik wil delen met je. Ideeën voor content waar jij absoluut mee vooruit kan in jouw business. Daar doe ik dit toch voor?  Wat als alles perfect moet zijn? Dan komt er nooit iets uit mijn handen. De keren dat ik niet iets niet deed omdat het perfect moest waren ontelbaar.

Dat MOEST gewoon anders. Ik wil zoveel mogelijk delen met jou, stel dat het jou helpt voor jouw business! Nogmaals ik houd van simpel en makkelijk werken, niet te veel gedoe.

HOE KAN IK DIT SNELLER DOEN?
Dus gooide ik mijn perfectionisme een hele tijd geleden al overboord. En dat wil niet zeggen dat ik mezelf niet meer betrap op geneuzel. Alleen zet
ik me er overheen. Ik ben me er meteen van bewust en roep hardop tegen mezelf ‘hoe kan ik dit sneller doen’. Ja, hardop. Dat helpt.

En nu denk, ja, dat weet ik wel. De vraag is niet of je het weet, de vraag is of je er naar handelt.

Heeft het bij jou te maken met faalangst? Heb je last van de gedachte: Wat als anderen iets daar over vinden. Effe serieus, wanneer je je
druk maakt over wat anderen zeggen, betekent dat dat jij je druk maakt over wat jij zelf van jezelf vindt of zegt. Het heeft niets te maken wat een ander kan denken. Dus ga dat eens onderzoeken bij jezelf. Waar ben je bang voor? Waarom moet iets perfect. Wat als het minder perfect is en goed genoeg.

Stel jezelf de vraag: hoe kan ik ervoor zorgen dat ik weet wanneer iets goed genoeg is? Misschien helpt de vraag die ik mezelf voor jou ook wel. Zeg
‘m ook hardop: ‘Kan het sneller? 
Waardoor ik meer tijd over heb om me te focussen op de zaken die er echt toe doen? Wat mis ik waar ik veel meer aan heb.

Het enige waar ik naar terug luister is of mijn boodschap helder is. That’s it.  
Ik neem als voorbeeld deze podcasts. Nee, ze zijn niet perfect. Zal ik ze opnieuw opnemen? Edit ik de uhmss eruit? Nee. 
Wat mijn proces is? Ik neem ze in 1 x op, luister 1 x terug of het goed genoeg is voordat ik ze meteen de wereld inslinger.. Ik neem niet opnieuw
op als ik te veel uhmms hoor. Zo had ik in mijn vorige podcast een moment stilte waarin ik op mijn bulletpoint lijstje zoek of ik alles behandeld heb. So
be it.

ENTHOUSIASME NEEMT AF
Wat ik ook merk, is dat wanneer ik bijvoorbeeld content maak, en de ‘dat kan beter gedachte’ oppopt, ik probeer te perfectioneren, dat dat nu juist mijn enthousiasme versnippert. En ik door het steeds opnieuw uitstellen, ik er ook nog es uren over nadenk, bijschaaf, het misschien dan uiteindelijk wel perfect is, ik het dan alsnog NIET meer plaats omdat de lol er dan vanaf is, en jij mijn enthousiasme niet meer voelt! Zonde toch?!

Ik startte met content, tegelijkertijd bouwde ik mijn eigen website, zette ‘m online, maakte blauwdrukken van trainingen, zette de trainingen in een
leeromgeving. Werkelijk niets was perfect. Het heeft tot nu toe ‘gewoon’ gewerkt.

TIJD OM TE UPGRADEN
En nu ik in een andere fase zit, neem ik mijn website teksten, mijn aanbod, mijn weggevers (eBooks) en mijn trainingen onder de loep.
Ik wil versterken wat werkt, wat lekt mag weg. Dus upgrade en pas ik mijn trainingen aan met waardevolle informatie die ik sinds de introductie vergaarde, waardoor ik jou nog beter kan helpen. Zo verander ik bijvoorbeeld mijn Start Met Stories in Scoor Met Stories, de eerste 2 modules gaan eruit, en ik leg de focus op Improve your Money Mindset en Selling. Ik overweeg een groepstraject te starten..
enfin,
het is nooit af.

Ook wel grappig om hier te vertellen.. afgelopen zaterdagnacht om 5 uur, ja, Nieuwjaarsdag bedacht ik ineens dat ik eBook een zou
maken over hoe je in 6 stappen een podcast live zet.. Eigenlijk ook doordat de vraag kwam of ik kon helpen, of het technisch niet te ingewikkeld was. Nu overwoog ik al een tijdje een weggever te maken waarmee ik echt zou kunnen adverteren, om zo de juiste klanten te aantrekken. En dat ik hen op mijn email lijst krijg en hen hopelijk warm maak met mij te gaan werken.

Wordt dit alles hierboven perfect? Nee! Mijn trainingen worden steeds waardevoller, mijn podcasts worden aangescherpt, mijn eBook komt
trouwens wel in de buurt van perfectie, oeps.. grapje, ik ben er super enthousiast over. Dus is het goed genoeg om er gelukkig van te worden. Neem
genoegen met dat iets nooit af is. Het verlicht je, en het geeft je ruimte om te DOEN.

Ik heb een onweerstaanbaar aanbod om samen te werken aan jouw positionering & persoonlijke merk. Hoe jij slimmer kan werken met meer focus
op verkoop? We nemen alles onder de loep, passen simpele ideeën toe met groot resultaat. Wil jij een productiviteitsplan, dan maken we dat. Weet je niet hoe jij jouw perfectionisme kan tackelen, het komt aan bod.

Laat jij weten wat je van deze Blog vindt? Stuur gerust een DM in Instagram om jouw perfectionisme te bespreken.

Lie(f)s

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *